Wish List 0

Етерични и базови масла – каква е разликата и кои да изберем?

heading_title

Растителните масла са истински еликсир от природата. Неслучайно те са задължителна съставка в много от разкрасителните продукти, а в натуралната козметика присъстват почти неизменно. Полезните им действия са многобройни, а хората ги използват още от древността за по-здрав и младежки вид.

Най-често ще срещнете наименованията етерични (или есенциални), както и базови (основни) масла. Те се различават по начина на извличане, по състава и ефекта си. 


Какво представляват етеричните масла?

Те са силно концентрирани и рядко могат да се използват директно върху кожата. Имат ярко ухание и са задължителна част от ароматерапията. 

Този вид масла са концентрирани смеси от летливи, ароматни съединения, които се получават от различни части на растението. Най-често се използват цветовете, но при различните видове може да се извлекат и от пъпки, семена, листа, плодове, кора, корени и др. Обикновено се извличат чрез парна дестилация, като се използват само вода и топлина. 

Етеричните масла дори не се усещат като мазна субстанция. Те имат по-водниста консистенция и се изпаряват бързо. Може да се мисли за тях и като за концентрирани растителни екстракти. Те имат изразени лечебни действия и често намират приложение в медицински изделия. За да приложите етерично масло върху кожата, в почти всички случай е необходимо да го разредите в базово такова. Етеричните масла са толкова силни, че само 5 - 6 капки в 50 мл. основа може да са достатъчни.


Примери за етерични масла:

Масло от лавандула.

Масло от мента.

Масло от чаено дърво.
Базови (основни) масла

Тези масла също са растителни, като най-често се добиват от семена и ядки. Те буквално представляват мазнини от растение. За разлика от етеричните, базовите масла почти нямат аромат и са с плътна консистенция. Могат да се използват директно върху кожата и косата или да се добавят в различни козметични продукти. Често базовите масла се използват в комбинация с етерични, но дори сами по себе си, те са изключително полезни. Съдържат витамини, минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества, които имат благотворно действие върху клетките. Много от маслата имат в състава си липиди, които са близки до тези в човешката кожа и така спомагат за нейното подхранване, хидратиране и засилване на защитната ѝ бариера. 

Базовите масла са чудесен помощник за по-здрави и красиви коса и кожа. Изцяло натурални, без каквито и да е химикали и консерванти, те са перфектна храна за дермата и имат изключително висока поносимост. Могат да се използват от хора с чувствителна и нетолерантна кожа, дори се прилагат и при бебета.


Примери за базови масла:

Масло от авокадо.

Арганово масло.

Масло от кайсиеви ядки.

Масло от макадамия.
Основни разлики между етеричните и базовите масла:


Базови масла:
Етерични масла:
Получават се от части на растението с висока масленост, предимно от семената и ядките.
Концентрирани екстракти, произведени от различни растителни и дървесни части, като листа, корени, цветя, семена, кора, дърво, смола и плодове.
Най-често се извличат чрез студено пресоване.
Най-масовият метод за извличане е парна дестилация.
Не се изпаряват. Плътна мазна консистенция.
Летливи, изпаряват се бързо.
Могат да се прилагат директно върху кожата или косата, както и към тях да се добавят етерични масла.
Твърде силни са, за да се прилагат директно върху кожата. Трябва да се добавят към базово масло.
Слаб, нежен или никакъв аромат.
Силно ароматни.
Подхранват и предпазват кожата.
Имат лечебни и ароматерапевтични свойства.


Както видяхме, етеричните и базовите масла имат съществени разлики, но се комбинират перфектно. Съчетанието от подхранващите и възстановяващи свойства на базовите масла и лечебните действия на етеричните такива е чудесен способ за 100% натурална грижа. Следващия път, когато се чудите с какво да овлажните кожата си или да омекотите косата си, спомнете си и за тези семпли, но чисти природни масла.
Благодарим Ви, че прочетохте нашата публикация. Надяваме се да Ви е била полезна.


Може да откриете по-подробна информация за едно от най-ценните растителни масла, това от макадамия, в нашата публикация по темата. Прочети ТУК.


В Тея Вита ще откриете подбрани базови и етерични масла на изключително достъпни цени. Разгледайте ТУК.