Общи условия за използване на уебсайта teya-vita.com


1. Общи условия

Настоящите общи условия дават информация на потребителите за правата, ограниченията и отговорностите им при използване на информацията и услугите в уебсайта. Те представляват правно споразумение, което има задължителна, обвързваща сила между магазин Тея Вита и потребителите при използване на услугите, предлагани през уебсайта teya-vita.com. 

С използването на този сайт потребителите се съгласяват с всички правила и ограничения, изписани по-долу и се задължават да спазват условията за използване.

Уебсайтът teya-vita.com е собственост на фирма  „ЕЛ-ОРГАНИК БЪЛГАРИЯ” ЕООД, със седалище и адрес на управление гр. Варна, ул. „Джеймс Баучер” №5, ЕИК 206038465.


2. Поверителност на личните данни

Тея Вита обработва Вашите лични данни единствено за целите, за които са предоставени. Когато правите поръчка през уебсайта, Вие оставяте следните данни:

- имена;

- телефон;

- e-mail;

- адрес за доставка;

- по Ваше желание може да предоставите данни и за фактура.

Тези данни ние използваме, за да обработим и изпратим Вашата поръчка или да се свържем с Вас в случай на проблеми, свързани с поръчката или необходимост от уточняваща информация за нея. В случай, че сте регистриран потребител на сайта, имате възможност да коригирате тези данни.

Ако се абонирате за нашия онлайн бюлетин, Вие предоставяте и e-mail, на който да го изпращаме.

Ние обработваме всички лични данни с внимание и отговорност и единствено за целите, за които са предоставени от Вас. Повече за използването на лични данни можете да прочете в нашата Политика за поверителност.


3. Направа на поръчка

Всяка поръчка е свързана със задължение за изплащане на нейната стойност по избран от Вас начин. Когато правите поръчка, можете да видите добавените продукти, тяхното количество и стойност, както и Вашите данни за доставка и начин на плащане. След приключване на поръчката ще получите потвърждение по e-mail (проверявайте и в „спам“). По наша преценка може да се свържем с Вас по телефон за потвърждение на поръчката или в случай, че има промяна в наличности и др.

Поръчката на продукт/и през е-магазина означава изразено съгласие за сключване на договор за дистанционна продажба, който се регулира от Закона за защита на потребителите.

В случай, че има непълни или неточни данни за доставка, ще се свържем с Вас за повече информация. 

Стремим се винаги да изпълняваме поръчките си максимално точно. Въпреки това, ако има случай, в който е изпратена различна от поръчаната стока, разходите по връщането и замяната ѝ са за наша сметка.

Ако не е възможно поръчката да бъде доставена не по наша вина (например не се намирате на посочения адрес, куриерите не могат да се свържат с вас и др.), поръчката Ви ще бъде върната при нас, докато се свържем с Вас за уточнение.


4. Цени

Всички цени са в български лева и са с включен ДДС. Цените са без цена на доставка. Тя ще бъде начислена в процеса на приключване на поръчката. Повече за цените за доставка може да видите на страница "доставка".


5. Доставка и получаване на поръчките

С направата на поръчка, Вие се задължавате да заплатите нейната стойност (цената на продуктите и куриерската услуга). В процеса на поръчка избирате на кой адрес тя да бъде доставена. 

Доставката се извършва до 2 работни дни, като за по-малките населени места този срок може да бъде удължен в зависимост от графика на куриерската фирма за конкретното населено място.


6. Връщане на поръчки

Съгласно чл.55 (ал.1) от ЗЗППТ можете да върнете поръчка, направена онлайн, в срок до 14 дни от датата на закупуване. Не е нужно да посочвате каквато и да било причина. Задължително е да са спазени следните условия:

- Да не е нарушена опаковката и да не са отваряни;

- Да няма следи от употреба, зацапване или каквото е друго нарушение в оригиналния им вид;

- При връщане на продуктите задължително трябва да включите и всички документи изпратени с тях – фискален бон и ако са изпратени също фактура и приемо-предавателен протокол;

- Транспортните разходи по връщането на поръчката са за Ваша сметка.

По ваше желание може да заменим върнатите продукти или да възстановим стойността им. Всички суми се възстановяват по банков път в 14-дневен срок от датата, на която сте върнали поръчката. За целта трябва да предоставите банкова сметка. Ако плащането е направено през карта, ще Ви върнем парите по сметката, от която е извършено плащането.

Адрес за връщане на продукти:

„ЕЛ-ОРГАНИК БЪЛГАРИЯ” ЕООД 

гр. Варна, бул. "Сливница" 166А, ет.4, офис 29


7. Въпроси и рекламации

Ако имате въпроси относно използването на уебсайта, продуктите и услугите, моля свържете се с нас на e-mail: info@teya-vita.com или телефон: +359 88 264 1148


8. Ограничения на отговорността

Дружеството не носи отговорност за възможни пропуски относно актуалността на информацията в уеб сайта; не носи отговорност за последиците /включително вреди/, породени или свързани по какъвто и да е начин с използването на този уеб сайт. Ползването на информацията в уеб сайта е доброволно и по инициатива на потребителите.

Дружеството не носи отговорност за неточности в информацията за продукти, подадена от производителите.

Дружеството не носи отговорност за забавяне или неизпълнение на поръчките, по причини извън контрола на фирмата.


9. Връзки към уебсайтове на трети страни

Сайтът може да съдържа връзки към сайтове, които са собственост или се оперират от трети страни. Те са включени само за удобството на потребителите. Дружеството не носи отговорност за съдържанието, сигурността и политиката за лична информация на тези сайтове и няма контрол върху тях.


10. Авторски права

В уебсайта се съдържат авторски материали – текстове, изображения, графики, графични лога на търговски марки и други, които са защитени от българските закони и други закони и конвенции за авторските права и интелектуалната собственост. Възпроизвеждането на тези материали се извършва само след писмено съгласие от „ЕЛ-ОРГАНИК БЪЛГАРИЯ” ЕООД.


11. Спорове

Надзорен орган за защита правата на потребителите в България е Комисията за защита на потребителите с адрес: гр. София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6;  тел.: (02) 980 25 24; гореща линия: 0700 111 22; уебсайт: www.kzp.bg.

В случай на спор относно задълженията, произтичащи от договор за онлайн продажби, при който не е постигнато съгласие, можете да се обърнете към органите за алтернативно решаване на потребителски спорове (АРС). Също така можете да намерите допълнителна информация относно алтернативно решаване на спорове в уебсайта на КЗП (Комисия за защита на потребителите) - kzp.bg, както и в платформата за онлайн решаване на спорове OPC на следния интернет адрес: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home.chooseLanguage


12. Промени в условията

„ЕЛ-ОРГАНИК БЪЛГАРИЯ” ЕООД си запазва правото по всяко време и без предупреждение да променя, премахва или допълва условия и/или части от условията за ползване на teya-vita.com. Промените се извършват чрез актуализиране на този документ. Текстовете в този документ са видни за всички потребители и е ваше задължение да се запознаете с тях.

Условията за поръчка, доставка и плащане съответстват на условията, посочени в Закона за защита на потребителите. Всички условия са подчинени на законите в България. За всички неуредени с тези условия въпроси приложение намират разпоредбите на българското законодателство.


Продуктите в уебсайта teya-vita.com не са предназначени за диагностика и лечение на което и да е заболяване. Ако имате оплаквания, винаги първо се консултирайте с лекар.