Wish List 0

Домашни маски за лице, за коса и компреси с хума

heading_title

Хумата е известна още от древността с множеството си полезни действие. Наричана „лечебна глина“ тя влияе благоприятно за подобряване на външния вид и общото здравословно състояние. Тази глина има силата да извежда токсините, да пречиства организма и да лекува възпаления и раздразнения. Хумата се използва за вътрешен прием под формата на хумена вода и за външно приложение като маски за лице, за коса и лапи (компреси). От векове хумата се използва изключително успешно за различни козметични и разкрасителни процедури. Днес, когато светът все повече се завръща към природния начин на живот, нараства и интереса към домашни маски с изцяло натурални продукти. В тази публикация ще изброим основните видове хума и ще дадем няколко идеи за домашни маски за външно приложение. Хумата сама по себе си е достатъчна за направата на ефикасна маска, но все пак в някои от рецептите може да добавите и различни масла за още по-силно действие.


СИВА ХУМА

Тя е една от най-силно овлажняващите. Изключително подходяща при пърхот, сух и лющещ се скалп. Използва се още при суха и чувствителна кожа, както и при безжизнена, изтощена и цъфтяща коса

Маска за лице за чувствителна кожа със сива хума: смесете една лъжица хума с топла вода. Добавете розова вода. Разбъркайте добре. Сместа трябва да е с подходяща консистенция, нито твърде рядка, нито твърде гъста. Нанесете на лицето и оставете да подейства за 15 минути. След това изплакнете с вода.

Маска за коса против пърхот със сива хума: смесете две супени лъжици хума с три супени лъжици оцет и вода. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Разнесете маската в корените на косата и масажирайте леко скалпа с връхчетата на пръстите си за 1-2 минути. Сложете шапка за баня, за да не изсъхва хумата и останете така за 20 минути. След това изплакнете косата с хладка вода.

Лапи (компреси) със сива хума: направете гъста каша от хума и топла вода. Нанесете я върху марля или памучен плат и поставете върху засегнатото място. Не трябва да се обвива с фолио, за да не се спарва. С една марля се стои от 2 до 3 часа, като след това тя трябва да се смени. Използваната хума се изхвърля.


ЧЕРВЕНА ХУМА

Подходяща е за суха, чувствителна и раздразнена кожа. Използва се при розацея, червени петна по лицето и разширени вени. Омекотява и заздравява кожата.

Маска за лице за чувствителна кожа с червена хума: смесете една супена лъжица хума с топла вода. Разбъркайте добре. Добавете масла с противовъзпалително действие. Такива са тези от лавандула, чаено дърво, лайка и роза. Разнесете сместа по кожата и оставете да подейства за 10-15 минути. После изплакнете с хладка вода.

Лапи (компреси) за разширени вени с червена хума: направете гъста каша от червена хума и топла вода. Нанесете върху памучен плат или марля и поставете върху засегнатия участък. Не слагайте фолио, за да не се спарва. С един компрес се стои от 2 до 3 часа, като след това марлята трябва да се смени. Използваната хума се изхвърля.СИВО-ЗЕЛЕНА ХУМА

Много подходяща за мазен скапл и мазна кожа на лицето. Извлича себума и бактериите. Помага при акне. Има антиоксидантно и очистително действие. Използва се при чувствителна и проблемна кожа.

Маска за лице за мазна и проблемна кожа със сиво-зелена хума: смесете една супена лъжица хума с топла вода. Разбъркайте добре. Може да добавите лавандулова вода за по-добър ефект. След нанасяне оставете маската да подейства за 10-15 минути и изплакнете.

Лапи (компреси) със сиво-зелена хума: направете гъста каша от хума и топла вода. Нанесете върху памучен плат или марля и поставете върху засегнатия участък. Не слагайте фолио, за да не се спарва. С един компрес се стои от 2 до 3 часа, като след това марлята трябва да се смени. Използваната хума се изхвърля.


ЖЪЛТА ХУМА

Омекотява и подхранва кожата и косата. Подходяща е за суха кожа, както и за безжизнена, изтощена и цъфтяща коса. Спомага за намаляване на целулита и за стягане на отпусната кожа.

Маска за лице за суха кожа с жълта хума: смесете една супена лъжица хума с топла вода. Разбъркайте добре. За по-голям ефект може да използвате розова вода. След нанасяне оставете маската да подейства за 10-15 минути и изплакнете с вода.

Подхранваща маска за суха и изтощена коса с жълта хума: смесете две-три супени лъжици хума с топла, но не гореща вода. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Ако косата ви е по-дълга, добавете още хума и вода, докато достигнете необходимото количество. Допълнете с натурално масло от арган, кокос или друго с хидратиращи свойства по ваш избор и разбъркайте. Нанесете маската по дължината на косата. Сложете шапка за баня, за да не изсъхва хумата и останете така за 15-20 минути. След това измийте добре косата с шампоан и хладка вода.

Компреси против целулит с жълта хума: пригответе гъста каша от вода и хума. Разнесете я по кожата с леки масажни движения. Втривайте сместа в посока от долу нагоре (от коленете към седалището). Желателно е да изчакате 10-15 минути преди да изплакнете.


КАФЯВА ХУМА

Омекотява, регенерира и хидтратира. Има неутрално pH, което я прави подходяща за суха кожа. Избелва. Прилага се и при суха и увредена коса.

Маска за лице за суха кожа и за избелване с кафява хума: смесете една супена лъжица хума с топла вода. Разбъркайте добре. По желание може да добавите етерично масло от роза, лайка или друго по Ваш избор за допълнителна хидратация. Ако желаете да избелите кожата си, сложете лимоново масло. След нанасяне оставете маската да подейства за 10-15 минути и изплакнете с вода.

Маска за коса с кафява хума: смесете 2-3 супени лъжици хума, 3-4 супени лъжици топла вода и 4-5 супени лъжици ябълков оцет. Количествата зависят от дължината на косата. Ако тя е по-дълга и гъста, съответно добавете повече от съставките. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Разнесете маската по дължината и в корените на косата. Сложете шапка за баня, за да не изсъхва хумата и останете така за 15-20 минути. След това измийте косата само с хладка вода.


ЧЕРНА ХУМА

Използва се при проблемна кожа с акне и възпаления. Подходяща е за много мазна кожа и коса. Извлича себума и има силно очистително и детоксикиращо действие. Помага също при алергични обриви и за прочистване на лимфната система. Използва се в козметични процедури за отслабване. 

Маска за лице за мазна кожа и акне с черна хума: смесете една супена лъжица хума с топла вода. Разбъркайте добре. По желание може да добавите етерично масло, подходящо за мазна кожа, като тези от лавандула и от жожоба. След нанасяне оставете маската да подейства за 10-15 минути и след това изплакнете с хладка вода.

Лечебни вани с черна хума: нужно е голямо количество черна хума – около 2 кг. Изсипете хумата във вана с топла вода. Трябва да останете във ваната, докато водата изстине напълно. След това се изплакнете с хладка вода. Тази вана има редица полезни действия. Тялото се освобождава от стреса, порите се изчистват, извлича се излишната вода, лимфата и дълбоките слоеве на кожата се пречистват от токсините.


БЯЛА ХУМА

Използва се при тънка и безжизнена коса и чувствителен скалп. Има силно противовъзпалитено действие, като се използва дори и като бебешка пудра при подсичане. Подходяща за всеки тип кожа.

Маска за лице с бяла хума: смесете една супена лъжица хума с топла вода и разбъркайте. По желание може да използвате розова вода, ако кожата ви е суха или лавандулова вода, в случай че сте с по-мазна кожа. След нанасяне оставете маската да подейства за 10-15 минути и изплакнете с вода.

Маска за коса при косопад а бяла хума: смесете две супени лъжици хума със седем-осем супени лъжици отвара от коприва. Разбъркайте, докато се получи гладка, хомогенна смес с подходяща консистенция. Разнесете от маската в корените на косата и масажирайте нежно скалпа за 1-2 минути, като използвате връхчетата на пръстите си. Сложете шапка за баня, за да не изсъхва хумата и останете така за 30 минути. След това изплакнете косата с хладка вода.ЗЕЛЕНА ХУМА

Прилага се при мазна кожа и коса, тъй като ефективно извлича себума. Помага при акне, като регулира производството на себум и стяга порите. Има детоксикиращо и заздравяващо действие.

Маска за проблемна кожа с акне със зелена хума: смесете една супена лъжица хума с топла вода и разбъркайте. Добавете няколко капки масло от чаено дърво. Нанесете и изчакайте 10-15 минути. Изплакнете с хладка вода. 


При хумата има няколко важни насоки за употребата, които трябва да се спазват:

- Желателно е преди употреба, хумата да престои няколко дни на слънце;

- Никога НЕ трябва да се съхранява в метални съдове и да има досег до метални предмети, понеже металът може да промени химичния ѝ състав. Използвайте стъклени, порцеланови, дървени или пластмасови съдове и лъжици, когато боравите с хума;

- Маските и смесите за терапия трябва да се приготвят непосредствено преди употреба;

- Когато нанасяте маска за лице, избягвате зоната около очите;

- Хумената смес не трябва да изсъхва, докато е върху косата или кожата. Така тя ще има дехидратиращ ефект. Освен това, хумата разгръща своето действие в мокро състояние. За да избегнете изсъхване, периодично напръсквайте с вода с пулверизатор;

- Когато приготвяте хумената смес, НЕ използвайте гореща или студена вода. Тя трябва да е топла, но не гореща;

- Хумата се съхранява най-добре в стъклен съд (например буркан) и на слънце.


Тея Вита предлага всички основни видове хума. При нас има единствено 100 процента натурална българска хума, придобита без допир на метал. Предлаганите видове хума може да разгледате тук.


Благодарим Ви за интереса към нашата публикация и се надяваме да сме Ви били полезни.